Portafolis

Conte de la Nit de Reis: Els Reis despistats

Paloma Carballal Recoder

Per a llegir el conte complet en pdf pots anar al següent enllaç: Els Reis despistats.

El Conte de la Nit de Reis es realitza cada any a la ciutat de Cornellà de Llobregat i s’ha convertit en tradició. Cada edició del conte es diferent però compta amb personatges que sempre es repeteixen i han passat a formar part de l’imaginari popular de la ciutat.

LA NIT DE REIS de Cornellà de Llobregat és una festa popular arrelada i un element d’identitat de la ciutat. Se celebra des de l’any 1981 fruit de l’esforç, entusiasme i compromís d’un grup de persones que volien promoure a la ciutat activitats de caràcter popular i cultural per aglutinar la complicitat i el treball de diferents col•lectius i entitats amb un objectiu molt clar: que els més petits de la ciutat visquessin la màgia del Nadal d’una forma diferent, amb una mirada d’esperança, d’il•lusió i de sorpresa. La iniciativa va prosperar gràcies a la voluntat explícita de l’Ajuntament, amb la dotació de recursos tècnics i humans per crear espais i instruments culturals i d’oci que dotessin d’elements d’identitat a la ciutat.
Al llarg d’aquestes tres dècades, la Nit de Reis de Cornellà ha evolucionat amb la ciutat, amb les seves necessitats i amb les noves preferències dels seus habitants .Cada any s’han sumat elements nous i s’han fet aportacions populars, però el més significatiu és que sempre ha estat una festa creada per i per als ciutadans i ciutadanes de Cornellà, amb un esperit de complicitat i amb un segell made in Cornellà.

La imaginació, la tendresa, la fantasia, la bellesa, l’art, la màgia, el factor sorpresa…han estat les constants que aquesta festa sempre ha prioritzat i que es crea entorn a una història de somni: un conte fet realitat.

Els actes de la Nit de Reis se centralitzen entre els dies 1 i 5 de gener amb dos elements diferencials: El Campament del Mag Maginet i la Cavalcada.

Qui és el Mag Maginet?
El Mag Maginet va aparèixer públicament, amb nom propi, en 1981, encara que en anys anteriors ja participava en el Corpus. Va ser en la seva maduresa com a mag quan va decidir dedicar tot el seu temps a fer de mediador entre els tres Reis Mags i els nens de la ciutat. Durant tot l’any es dedica a estudiar els estels i a traçar el millor itinerari perquè Melcior, Gaspar i Baltasar arribin a la nostra ciutat. Viu a la Torre de la Miranda. Allà té el seu laboratori i allà es refugia durant tot l’any, fins que el dia 1 de gener instal•la el seu campament a l’entrada del Parc de Can Mercader. També és tradició que els dibuixos es realitzin en blanc i negre perquè els nens puguin aplicar-hi color.