• Història, objectius i finalitats
 • Junta directiva i equip de gestió
 • Serveis i avantatges
 • Activitats
 • Codi de bones pràctiques
APIC

Història, objectius i finalitats

L’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC) va ser fundada l’any 1981 de la mà de diversos professionals interessats per defensar els interessos de la professió de forma comuna.

Any rere any hem crescut tant en els nostres serveis i reivindicacions com en el nombre de persones associades. Actualment, aglutinem més de 500 il·lustradors, procedents de totes les branques de la creació visual aplicada i estem oberts a tots els professionals que desenvolupen la seva activitat en aquest àmbit.

Consulta els estatuts dipositats al Departament de Treball

Objectius i finalitats
L’APIC aplega els il·lustradors i les il·lustradores que lluiten per la defensa del col·lectiu professional. Apostem per construir el futur de la il·lustració des d’una perspectiva digna, legitima i innovadora.

Consulta el codi de bones pràctiques per a professionals de la il·lustració.

Formen part de l’APIC autors i autores d’imatges que es dediquen professionalment o es volen dedicar a la il·lustració, en qualsevol de les seves àrees:

Llibre, llibre de text, còmic, publicitat, embalatge (packaging), premsa, targetes (greeting), animació, edició multimèdia, edició en línia (on line), infografia, cartellisme, estampació, caricatura, joc didàctic, muralisme, guió il·lustrat (storyboard), esbós (layout) i il·lustració científica, licensing, gràfic tèxtil.

A la secció de portafolis pots descobrir els talents que formen part de l’APIC

Objectius i raó de ser de l’APIC

Representar, gestionar, promocionar i defensar els interessos comuns dels nostres socis i sòcies.

Reconèixer i defensar els drets que ens corresponen com a autors i garantir-ne el compliment.

​Contribuir a un millor reconeixement social de la professió.

​Millorar les condicions laborals i de contractació.

Facilitar el contacte, el coneixement mutu i la col·laboració entre els associats.

Treballar per al creixement i la projecció de la professió.

APIC

Junta directiva i equip de gestió

Els membres de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya elegeixen cada dos anys una junta directiva per gestionar el rumb de l’entitat. Es reuneixen un cop al mes en trobades que són obertes a les persones associades que ho desitgin. Un cop l’any se celebra una assemblea general per a tots els socis i sòcies.

Periòdicament, s’organitzen reunions de les diverses comissions que hi ha a l’APIC i que treballen temes com les activitats que es fan o l’anàlisi de les condicions laborals i contractuals del sector.
També hi ha comissions temporals per a projectes que tenen una durada concreta en el temps.

Junta directiva
Presidència
Xavi Ramiro
Vicepresidència
Lluís Cadafalch
Tresoreria
Manuel Clavero
Secretaria
Marta Bru
Vocals
Almudena Suárez
Belén Perea
Carme Marcos
Carmen Segovia
Christian Inaraja
David Maynar
Jordi Corbera
Katerin Carballares
Luci Gutiérrez
Maria Reyes
Martín Elfman
Martín Tognola
Miguel Porlan
Mònica Roca
Núria Feijoó
Pol Guillen
Olga Capdevila
Ricard Aranda
Roger Pibernat
Susana Soto
Equip de gestió
Gerència
Gemma Cortabitarte
Administració
Andreu León
APIC

Serveis i avantatges

Atenció professional

 • Orientació professional i laboral.
 • Atenció professional i jurídica.
 • Informació periòdica en línia de les nostres activitats, actualitat sectorial i notícies d’interès professional.
 • Publicacions i recursos pràctics.
 • Comunicació a través de butlletins interns i correu electrònic Butlletins d’informació periòdica.

Promoció

 • Portafolis de les persones associades dirigit a editors, directors d’art, agències de publicitat i altres clients.
 • Directori de botigues en línia (ecommerce) de les persones associades.
 • Difusió i promoció a les fires internacionals d’il·lustració.
 • Presencia en fires sectorials.

Formació, coneixement i comunitat APIC

 • Cursos i webinars especialitzats.
 • Edicions monogràfiques.
 • Revisió de portafolis amb editors, directors d’art, agents i d’altres professionals.
 • Actes i trobades sobre il·lustració.
 • El cafè de l’APIC: debat virtual entre la comunitat.
APIC

Activitats

Durant l’any disposem d’un programa extens d’activitats molt diverses per tal de donar visibilitat a la il·lustració catalana i cobrir les necessitats dels il·lustradors i il·lustradores.
Tots els membres de l’APIC gaudeixen d’un preu avantatjós en les activitats de pagament que fem, tanmateix, aquestes també estan obertes a qualsevol professional que hi vulgui assistir.

Premis Junceda d’Il·lustració

Des de l’Associació Professional d’il·lustradors de Catalunya sabem que és important que existeixi un reconeixement a la tasca dels professionals relacionats amb el món de la il·lustració. Per això, l’any 2003 vam crear els Premis Junceda, uns guardons que premien totes les àrees de la il·lustració.
L’objectiu dels guardons de la il·lustració és premiar i donar a conèixer la disciplina de la il·lustració en totes les seves àrees d’aplicació.

La difusió i ressò mediàtic d’aquests guardons afavoreix la legitimació del nostre sector i el coneixement de la il·lustració al gran públic.
Et convidem a gaudir de les obres dels participants en edicions anteriors a la web dels Premis Junceda.

Barcelona Il·lustració Festival, Bill Festival

El Bill Festival és la teva trobada anual de la il·lustració. La il·lustració, així com tots els camps que formen part d’allò que entenem per comunicació visual. És una disciplina capaç de millorar les condicions de vida de les persones; conscienciar, informar i divulgar sobre problemes urgents de la societat des del plantejament de solucions innovadores, creatives i contemporànies, capaces d’incidir en l’imaginari col·lectiu d’un marc d’espai i temps concret.

El Bill Festival s’organitza al voltant d’un eix temàtic que és el fil conductor de la programació de cada any.

Les conferències i taules rodones posen en relleu, de la mà dels autors i autores, com s’afronten els encàrrecs en relació amb la temàtica proposada.

Es convida a professionals de la il·lustració de reconegut prestigi i a persones que el seu punt de vista pugui aportar valor a la temàtica tractada.

En la darrera edició 2021 el Bill Festival ha reflexionat entorn el concepte de la il·lustració i el viatge i s’ha realitzat en format 100% en línia mitjançant directes al canal de Youtube de l’APIC.

Trobaràs el programa d’enguany i la documentació de les edicions anteriors al web BILL FESTIVAL.

Monogràfics, webinars i debats de la professió

Des de l’APIC organitzem sessions per aprofundir en aspectes concrets de la professió. Es tracta de propostes temàtiques del sector que resolen les inquietuds que més preocupen als il·lustradors i il·lustradores i que tenen com a objectiu la transferència de coneixement per part d’experts i referents del col·lectiu cap a la comunitat APIC.

Consulta els monogràfics

Descobreix-los i participa-hi! Diga’ns de què vols que parlem i ho tindrem en compte per les següents edicions.

Formació

Programem durant tot l’any cursos oberts a tot el col·lectiu d’il·lustradors i il·lustradores, persones relacionades amb la professió i estudiants d’il·lustració.
L’objectiu dels cursos és donar una formació especialitzada i fomentar el bescanvi d’experiències entre el col·lectiu professional de la il·lustració i les persones afins al sector.

Actualment, totes les formacions es realitzen de manera virtual, facilitant l’assistència per part de tots els il·lustradors i il·lustradores independentment de la seva ubicació geogràfica.

Consulta les properes formacions

Revisions de portafolis

L’APIC és un engranatge professional que connecta els diferents actors sectorials. Amb la finalitat d’actuar com a facilitadors i punt de trobada per al desenvolupament professional de la il·lustració, organitzem revisions de portafolis periòdiques amb prescriptors de tots els sectors de la professió per valorar el treball dels il·lustradors i il·lustradores.

Aquestes sessions consisteixen en una trobada virtual en la qual els il·lustradors que s’inscriuen mitjançant la convocatòria que enviem per correu electrònic, seleccionen part de la seva obra i l’exposen mitjançant la nostra plataforma de trobada virtual en l’horari indicat.

Consulta les revisions de portafolis realitzades

A la Memòria d’activitats 2021 trobaràs totes les activitats que hem dut a terme durant l’any.

Vols formar part de la comunitat APIC?

APIC

Codi de bones pràctiques

Les bones pràctiques per als clients
Guia per orientar els clients sobre com han de procedir a l’hora de fer un encàrrec a un il·lustrador garantint-se el resultat esperat i evitant malentesos i problemes posteriors. La bona comunicació i el respecte entre l’il·lustrador i el client són claus per a obtenir un resultat satisfactori per a ambdues parts.

Les bones pràctiques per als il·lustradors
Guia de bona conducta que, com a membres de l’APIC, s’hauria de respectar, en la mesura en què sigui raonable, per tal de protegir millor els interessos de tot el col·lectiu.

Consulta el document